Vyöhyketerapeuttinen synnytyksen käynnistys (rv39+0)

Synnytyksen käynnistymistä voidaan tukea vyöhyketerapeuttisen synnytyksen käynnistyshoidon avulla raskauden ollessa täysiaikainen tai hieman ennen sovittua synnytyksen käynnistystä sairaalassa. 

Usein synnytys käynnistyy 1-2 vuorokauden kuluessa käynnistyshoidosta, toisinaan hoitoja voidaan tarvita useampi. Hoitoja on mahdollista uusia muutaman päivän välein edellisestä hoidosta.


synnytyksen käynnistymisen tukeminen

Synnytyksen käynnistymistä voidaan tukea vyöhyketerapeuttisen synnytyksen käynnistyshoidon avulla raskauden ollessa täysiaikainen tai hieman ennen sovittua synnytyksen käynnistystä sairaalassa. Hoidon avulla kehoa valmistellaan synnytystä varten, jotta synnytys pääsisi käynnistymään ja etenemään mahdollisimman luonnollisella tavalla. Hieronnan tavoitteena on poistaa kehossa olevia jännityksiä ja rentouttaa kehoa, tehdä tilaa lantion alueelle, valmistella kohtua ja kohdunkaulaa sekä edistää supistuksia. Koko kehon syvärentouttava hieronta sisältää myös synnytystä stimuloivien kehon heijastepisteiden käsittelyn.

hormonit synnytyksen lähestyessä

Hormonit ovat synnytyksessä merkittävässä roolissa. Ne vaikuttavat kehossa fyysisesti ja saavat aivoissa aikaan psyykkisiä reaktioita, mm. hoivaamisvietin vahvistuminen, läheisyydentarve. Emme voi juurikaan vaikuttaa tietoisesti kehomme hormonitoimintaan, mutta mielihyvähormonien tuotantoon voimme.

Oksitosiini on tärkein synnytyshormoni, joka vaikuttaa supistusten tuottamiseen, synnytyksen käynnistymiseen ja etenemiseen. Rakkaushormoniksikin kutsutun oksitosiinin määrä kehossa lisääntyy turvallisuuden tunteesta, kosketuksesta, hyvästä olosta. Hieronnan tuoma rentoutunut olo, lämmin ja turvallinen ilmapiiri, kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen sekä miellyttävät, rytmikkäät hierontaotteet ovat hyviä oksitosiinihormonin erittymisen lisääntymiseen.

Endorfiinihormoni on kehon oma kipulääke, se lisää mielihyvän tunnetta ja auttaa sietämään kipua. Synnytyksessä tämä hyvänolon hormoni toimii luontaisena kivunlievittäjänä ja auttaa selvitymään rankasta fyysisestä rasituksesta. Loppuraskautta kohden endorfiinin tuotanto kehossa lisääntyy, mutta se ei varsinaisesti vaikuta synnytyksen etenemiseen eikä vauvaan. 

Synnytyksen käynnistymistä odotellessa ja synnytyksen alkuvaiheessa olisi tärkeää, ettei mm. stressin, jännityksen ja pelkotilojen vuoksi erittyvää adrenaliinia pääsisi kehoon liikaa, sillä adrenaliini vähentää synnytyksen käynnistymiseen tarvittavaa oksitosiinia. Adrenaliinia tarvitaan kuitenkin synnytyksen edetessä; adrenaliini saa mm. äidin toimimaan, tuo voimaa ponnistamiseen sekä valppautta vauvan vastaanottamiseen. Myös vauva hyötyy synnytyksen aikana istukan kautta siirtyneistä oksitosiinista, endorfiinista ja adrenaliinista.

synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen vauvan lisäksi äiti tarvitsee erityistä huolenpitoa, jotta vauva-arkeen totuttelu sujuu myönteisesti ja äiti voi hoivata vauvaa ilman lihaskipuja ja kolotuksia. Kehon muiden raskausaikaisten fyysisten rasitusten lisäksi imetttäminen ja hoivaaminen kuormittavat herkästi niska-hartiaseutua, joka voi tuntua kipuna ja vaikeutena löytää hyvä imetysasento. Vyöheketerapeuttinen hieronta palauttaa kehoa raskauden ja synnytyksen jäljiltä. Voit tulla hierontaan yhdessä vauvasi kanssa.